Održani dani organske proizvodnje

Sajam1Asocijacija organskih proizvođača ljekovitog bilja i jagodičastog voća SBK/KSB, kao organizator i općina Gornji Vakuf - Uskoplje, kao generalni pokrovitelj, po prvi put su organizirali brojne sadržaje da široj javnosti pokažu što je to organska proizvodnja i kakva je kvaliteta proizvoda uzgojenih na takav način.

Brojnim posjetiteljima se prvi obratio gosp. Sejad Herceg, predsjednik Asocijacije organskih proizvođača SBK/KSB koji je govorio o potrebi i značaju ovakvog predstavljanja. Naglasio je da niti jedno živo stvorenje ne zagađuje okolinu kao čovjek trujući svoje stanište raznim kemikalijama.

. Danas su tla umorna, prerađena, iscrpljena, bolesna, zatrovana sintetičkim kemikalijama. Loša ishrana počinje od tla. Dobro ljudsko zdravlje ovisi o zdravoj hrani, a ona može doći samo iz plodnog i bogatog tla. Kemijska gnojiva ne mogu tlu vratiti plodnost jer samo organski humus pridonosi životu. Današnji čovjek je izložen na milost i nemilost "koktela" od gotovo 80.000 kemikalija kojima smo dnevno okruženi. Naša ishrana sastoji se od namirnica krcatim aditivima i pesticidima, a statistika pokazuje da prosječan europski čovjek samo za jednu godinu u svoj organizam unese i do 20 kilograma ovih, za organizam štetnih otrova. Prema podacima iz svjetske zdravstvene organizacije prosječan čovjek u svoj organizam godišnje unese 5,5 litara pesticida i 5 kilograma raznih bionerazgradivih aditiva. Godišnje se registrira više od 30 miliona slučajeva trovanja pesticidima od čega 100 000 slučajeva završi najtragičnije - smrću.

posjetitelji

Što je to organski uzgojen proizvod ? - Da bi se proizvod smatrao organskim mora biti kultiviran na tlu koje dulje vrijeme nije tretirano bilo kakvim kemikalijama, a usjev ne smije biti tretiran ni u jednom razdoblju svog uzgoja pesticidima, mineralnim gnojivima. Organska proizvodnja hrane temelji se na biološkoj kontroli i suzbijanju upotrebe bilo kakvih kemijskih sredstava.

Sajam2Posjetitelji ove manifestacije posebno su pozorno slušali kratki govor čovjeka koji iskreno daje veliku podršku organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, uvaženog profesora doktora gosp. Nezira Tanovića. Profesor doktor Tanović je naglasio da je područje općine Gornji Vakuf - Uskoplje još uvijek jedan od najvećih "zelenih rudnika" u Bosni i Hercegovini, te je pozvao sve da očuvaju prirodna bogatstva i iskoriste prirodne pogodnosti i povoljnu klimu kao mogućnost upošljavanja većeg broja osoba i kao izvor solidne zarade bez mnogo ulaganja.stol1

Manifestaciju je otvorio gosp Sead Čaušević, načelnik općine Gornji Vakuf - Uskoplje koji je naglasio da, pored dosadašnjeg uzgoja kupusa (24% proizvodnje u SBK/KSB) i krompira ( 21 % proizvodnje u SBK/KSB) moramo iskoristi i brojne prirodne pogodnosti za povećanje organske proizvodnje i upošljavanja većeg broja naših sugrađana..

U znak zahvale za pokroviteljstvo ove manifestacija Asocijacija organskih proizvođača ljekovitog bilja i jagodičastog voća dodjelila je zahvalnicu Načelniku općine Gornji Vakuf - Uskoplje.zahval