CRS BiH

Nakon što je više od 60 kolega načelnika i gradonačelnika iz cijele Bosne i Hercegovine potpisalo Platformu za mir, te nakon što je taj dokument dobio široku podršku u nadležnim državnim tijelima, te među žrtvama rata, novinarima, NVO sektoru i u akademskoj zajednici, želim podsjetiti da je i Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, preko institucije načelnika Općine, jedan od potpisnika Platforme za mir.
 
Svjesni činjenice da je Platforma za mir potekla upravo iz lokalnih zajednica, odnosno od naroda koji živi u tim zajednicama, bez dvojbe smo se odlučili za podršku tom dokumentu, jer cijenimo da je to ne samo bitan civilizacijski iskorak za sve nas - jer mir zaista nema alternativu, a pogotovo u našoj zemlji - nego je Platforma takođe i temelj za otvoren, iskren i demokratski razgovor o svim bolnim temama koje, treba priznati, često stoje na putu napretka naše zemlje i boljih života naših naroda i građana.
 
S navedenim u vezi, upoznati smo sa informacijom da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici zakazanoj za 30. 5. ponovo na Dnevnom redu imati usvajanje Platforme za mir, te želimo ovim putem skrenuti pažnju da bi bilo korisno, dobro i svrsishodno da se Platforma podrži i usvoji, a kako bi narodna volja bila odražena i u najvišem zakonodavnom tijelu naše zemlje.