Voćarima korisna obavijest

Iz Odjeljenja poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB obavijest voćarima je pripremio Konjalić Akif viši stručni saradnik za voćarstvo :

Zimsko tretiranje voća obavlja se nakon završene rezidbe i glavna je preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, kojim suzbijamo čitav niz bolesti i štetnika. Zimskim tretiranjem voćaka suzbijaju se mnogobrojne prezimjele forme štetnika kao što su: lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovtemano se smanjuje pojava šupljikavost i kovrdžavost lista, bakterijski rak kao I rogač šljive.

Tretiranje se izvodi u vrjeme mirovanja odnosno pred kretanje vegetacije, čim vremenske prilike dozvole. Koštičavo voće, malinu i kupinu treba tretirati nešto ranije jer ove voćne vrste kreću ranije sa vegetacijom.Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i spoljna temperatura iznad 5 -10 C. da bi se izbjegle izmrzavanje. Potrebno je da se voćke dobro oprskaju (okupaju) sa svih strana, jer uzročnici bolesti prezimljuju kako na kori, tako i u rašljama grana i u pukotinama kore.

Za tretiranje se koriste preparati na bazi bakra i mineralna ulja. Navodimo neke od preparata na bazi bakra koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama: Cuprablau-Z, Modra galica, Champion, Nordox 75 WG. a od preparata na bazi mineralnih ulja: Crveni mix, bjelo, plavo ulje i dr. Preparate koristiti u skladu sa uputstvom proizvođača.

Obavijest pripremio : Konjalić Akif viši stručni saradnik za voćarstvo u Odjeljenju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva SBK/KSB

 

 

 Statut

proracun

 

 

 

 

Geoportal

 

 

 

 

 Gradovi partneri

 

 

 

   

Strategije

 

 

 

 

Karta